Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Föräldraskapsbekräftelse

Om du är gift med någon som har fött barn fastställs du automatiskt som förälder. Om ni som blivit föräldrar inte är gifta behöver ert föräldraskap fastställas. Föräldraskap kan fastställas genom bekräftelse eller genom domslut.

En föräldraskapsbekräftelse gör du enklast i Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse. Tjänsten kan användas för barn som föds från 1 januari 2022 och du behöver bekräfta ditt föräldraskap inom 14 dagar från barnets födelse. Föräldern som har fött barnet behöver godkänna föräldraskapsbekräftelsen i tjänsten.

E-tjänsten hittar du här. 

Om det har gått längre tid än 14 dagar från barnets födelse eller om ni inte använder tjänsten kan ni istället göra en föräldraskapsbekräftelse hos kommunens individ- och familjeomsorg. Kontaktuppgifter till höger.

Föräldrar som inte bor tillsammans

Om föräldrarna inte bor tillsammans eller om det föreligger oklarheter kring faderskapet sker en mer omfattande utredning. För barnets framtid är det ytterst betydelsefullt att inga tveksamheter finns omkring faderskapet.

Gemensam vårdnad

I samband med föräldraskapsbekräftelsen kan föräldrarna anmäla om de önskar att vårdnaden ska vara gemensam för barnet.

Samkönade

Föräldraskap kan fastställas för barn till samkönade föräldrar som fått barn genom assisterad befruktning på sjukhus i Sverige.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.