Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Faderskap

Syftet med att fastställa faderskapet har ett stort personligt värde för barnet, att veta sitt ursprung, ha rätt till försörjning och arv samt rätten till båda föräldrarna. Ska barnet bära faderns efternamn kan namnet inte registreras förrän faderskapet är bekräftat.

Om modern är gift

Är modern gift vid barnets födelse anses hennes make automatiskt som barnets far.

Så här går det till

Verksamhetsområdet för omsorg i i Norsjö, får av Skatteverket en underrättelse om att barn har fötts.

Norsjö kommun kontaktar modern genom en kallelse för att boka tid för faderskapsbekräftelse. Sammanbor föräldrarna gör de ett gemensamt besök på kommunkontoret för att skriftligen bekräfta faderskapet. Föräldrarna kan själva kontakta Norsjö kommun före barnets födelse för att bekräfta faderskapet.

Föräldrar som inte bor tillsammans

Om föräldrarna inte bor tillsammans eller om det föreligger oklarheter kring faderskapet sker en mer omfattande utredning, där en rättsgenetisk undersökning kan begäras av mannen eller kvinnan. För barnets framtid är det ytterst betydelsefullt att inga tveksamheter finns omkring faderskapet.

Gemensam vårdnad

I samband med besöket kan föräldrarna anmäla om de önskar att vårdnaden ska vara gemensam för barnet.

Samkönade

Föräldraskap kan fastställas för barn till samkönade föräldrar som fått barn genom assisterad befruktning på sjukhus i Sverige.

Senast ändrad 7 oktober 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.