Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Matavfall

Planeringen inför matavfallsinsamlingen i Norsjö kommun pågår för fullt

Snart börjar vi med matavfallsinsamling i Norsjö kommun. Det ser vi framemot! Vi har även uppmärksammat att många av våra medborgare under en tid efterfrågat införandet av matavfall, vilket vi såklart tycker är väldigt roligt. Planeringen av införandet är såklart i full gång.

Regeringen har beslutat att samtliga kommuner i Sverige ska infört ett system för att samla in matavfall senast under 2023. I Norsjö kommun kommer detta innebära bland annat att vi redan under 2022 börjar rulla med nya sopbilar på vägarna och placerar ut nya sopkärlen.

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket tagit fram så slängde svensken ca 69 kg matavfall per person under året 2018. När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor miljövinst, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil och buss på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat odlas.

Framöver kommer det komma mer detaljerad information om vad införandet av matavfallsinsamling kommer innebära för dig som medborgare i Norsjö kommun. Information kommer skickas ut i kommunbladet, men du hittar alltid den senaste informationen här på kommunens hemsida.

Senast ändrad 30 juni 2022

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.