Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Blodomloppets historia

Per Lindberg berättar :

Per spelade tidigare fotboll men studierna till sjukgymnast och en knäskada gjorde att han lade fotbollskarriären på hyllan. Han satsade på att springa istället, dels för att hålla knäskadan i trim men också för att det var roligt. Hans mål var Stockholmsmaran –86 på under tre timmar. Trodde att han kunde klara det på 2 timmar och 48 minuter. Det visade sig mycket riktigt, han sprang den på 2 timmar och 47 minuter.

1987 började Per Lindström som sjukgymnast på Norsjö Vårdcentral.

Han hade fått blodad tand på det här med att springa och i Landstingets regi tillsammans med Bengt Larsson sprang de Vindelälvsloppet med ett lag från Kriberg –86 och -87. Det blev fler och fler som deltog från Norsjö så -88 sprang Norsjö med ett eget lag och som mest med tre lag bestående av totalt 70 personer varav de flesta var från Norsjö (minst 60 st).

Med så många aktiva löpare anordnade man –88 det första Blodomloppet, namnet med tanke på Norsjöprojektet och forskningen kring Hjärt- och kärlsjukdom.

Blodomloppet var ca 5 km långt och gick av stapeln en kväll/vecka under ca en 10 veckors period. Starten gick vid angiven tid och den som ville ha tidtagning fick det men det var inget krav. Det var drygt 60 deltagare vid första starten och alla som fullföljde vid alla 10 loppen fick en vindoverall. Det var mer än 40 personer som fullföljde.

Blodomloppet pågick under 3-4 år och det var betydligt färre deltagare under senare år. Kanske kan det bero på att man inte delade ut några overaller då.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.