Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Familjehem

Ett familjehem är en familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem mer stadigvarande för ett barn eller en tonåring. Familjehem finns för barn och unga som under en kortare eller längre tid behöver bo i en annan familj på grund av olika svårigheter. Orsaken kan vara brister i hemmiljön eller barnets eget beteende. Barnet kan då placeras i ett så kallat familjehem.

Samarbete i regionen

Norsjö kommun samarbetar med Lycksele, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Malå, Storuman samt Sorsele kommun gällande familjehemsfrågor. Samarbetet går under namnet Familjehemsgruppen. Syftet med samarbetet är att bidra till förhöjd kvalitet och effektivisering gällande familjehemsvården. Regionens familjehem ska erbjudas likvärdigt stöd i sina uppdrag. Familjehemmen erbjuds utbildning, fortbildning, nätverksträffar, råd- och stödtelefon utanför kontorstid samt extern handledning. Till alla familjehem utgår det en ekonomisk ersättning som bestäms utifrån SKR:s rekommendationer samt det individuella barnets behov.

Regiondatabas och utredning

Som familjehem ingår man i regionens databas av samtliga familjehem. Det innebär att man kan bli aktuell för uppdrag åt samtliga åtta kommuner som ingår i samarbetet.
För att bli familjehem behöver man genomgå en utredning som innefattar bland annat utdrag från social- och polisregister, hembesök, intervjuer och kontakt med referenter.

Kontaktfamilj

Många som är intresserade av uppdraget börjar med att bli kontaktfamilj. Som kontaktfamilj tar man emot ett barn eller en ungdom i sitt hem för kortare perioder, till exempel en helg i månaden. Syftet kan vara att avlasta föräldrarna eller att utöka barnets sociala nätverk, eller något annat.

Intresserad eller vill veta mer?

Är du intresserad av att bli familjehem, kontaktfamilj eller vill veta mer om uppdragen? Lämna en intresseanmälan till Familjehem Sverige så hör vi av oss.

Klicka här för att lämna intresseanmälan via Familjehem Sverige. 

Du kan också kontakta socialsekreterare eller familjehemssekreterare via kommunens kundtjänst för frågor och intresseanmälan.

Att höra av sig och/eller lämna en intresseanmälan är inte bindande.

Vi ser fram emot att höra av dig!

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.