Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Val av skola, anvisad plats

Som vårdnadshavare har du rätt att välja skola för ditt barn

När du flyttar till kommunen

När man flyttar hit från annan kommun ska vårdnadshavare ta kontakt med rektor på skolan där eleven ska gå för att få plats. I vår e-tjänsteportal kan du som vårdnadshavare fylla i en blankett eller ansöka via e-tjänst.

Inom kommunen

Önskar du att ditt barn ska gå i en annan skola än den som anvisats kontaktar du rektorn på den skola du är intresserad av. En förutsättning är att det finns plats på skolan och att placeringen inte medför betydande ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen (4 kap. 6 § skollagen).

Annan kommun

Du kan också välja att söka plats för ditt barn i en annan kommuns grundskola. Detta kan antingen vara aktuellt om ditt barn med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att få gå i den kommunens grundskola eller om du som vårdnadshavare helt enkelt uttrycker önskemål om detta (4 kap. 8-8a § skollagen). Om den mottagande kommunen och skolan beslutar att ta emot ditt barn har den kommunen rätt till ersättning från Norsjö kommun.

Välja eller byta skola

Elever erbjuds plats i det upptagningsområde där de bor. Elever får välja annan skola men har då inte rätt till skolskjuts.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.