Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

SFI - Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

SFI (svenska för invandrare) är en utbildning för vuxna invandrare med uppehållstillstånd som vill lära sig grunderna i det svenska språket. SFI innehåller fyra kurser och har tre studievägar:

  • Studieväg 1 riktar sig till personer med mycket kort skolgång. Kurs A, B, C, D
  • Studieväg 2 riktar sig till personer som har viss studievana. Kurs B, C, D
  • Studieväg 3 riktar sig till elever som är vana att studera. Kurs C, D

Vem får studera SFI?

Du har rätt att studera SFI om du:

  • är 16 år eller äldre
  • saknar grundkunskaper i svenska
  • är folkbokförd i Norsjö kommun
  • har svenskt personnummer

Ansökan och antagning till SFI

Anmäl dig först till SFI. Du hittar ansökningsblanketten genom att klicka på länken till höger. Det går även att komma till skolan och hämta en blankett.

När skolan har tagit emot din anmälan kommer vi att kontakta dig och bjuda in dig till ett introduktionssamtal. På samtalet går du och skolan igenom dina tidigare kunskaper och eventuell arbetslivserfarenhet. Ta med dig alla dina tidigare betyg.  Du ska även ta med ID-kort eller pass till det första samtalet.

Efter introduktionssamtalet kommer lärarna att kontakta dig och meddela om kursstart.

Studier

Undervisningen bedrivs 15 timmar i veckan, måndag till torsdag 8:15-13:15. Du har möjlighet att kombinera studierna med andra aktiviteter men för att räknas som studerande behöver du vara på plats 2 dagar i veckan. Vilka dagar du ska studera bestämmer du i samråd med din lärare.

Undervisningen är gratis och du som läser SFI har inte rätt till studiemedel från CSN.

Vi erbjuder inte distansstudier.

Samhällsorientering

Du har rätt att få minst 60 timmars samhällsorientering under det första året som du bor här. Samhällsorienteringen ska vara på ditt hemspråk och anordnas av kommunen.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.