Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

SFI - Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

SFI är grundläggande utbildning i svenska språket och om det svenska samhället för vuxna som inte har svenska som modersmål. SFI innehåller fyra kurser. Du måste ha godkänt i alla fyra kurserna för att få studera vidare. Efter godkända kurser i SFI kan du studera vidare på grundläggande vuxenutbildning.

Inom SFI får du också lära dig att använda dator och internet som är till stor hjälp vid språkinlärning. Individens behov och inlärningstakt står i centrum och eleverna har god tillgång till bibliotek, datorer i undervisningssyfte, lexikon och skrivare.

Om du har betyg eller dokument med dig från hemlandet som visar att du fullföljt en gymnasieutbildning eller universitetsutbildning, ska du ta med dessa dokument till skolan. Då hjälper personal på skolan dig med att skicka dokumenten så att de blir översatta till svenska. Din utbildning blir också värderad och jämförd med liknande svenska utbildningar.

Vem får studera SFI?

Du har rätt att studera SFI om du:

  • är 16 år eller äldre
  • saknar grundkunskaper i svenska
  • är folkbokförd i Norsjö kommun

Ansökan och antagning till SFI

Om du vill börja SFI skriver du en ansökan och skickar den till Norsjö gymnasium- och vuxenutbildning.

Du hittar ansökningsblanketten genom att klicka på länken till höger.

När vi fått ansökan genomförs ett introduktionssamtal, där skolan och du tillsammans går genom dina tidigare kunskaper och eventuell arbetslivserfarenhet. Har du betyg från ditt hemland hjälper personal på skolan dig så att utbildningen blir värderad och jämförd med liknande svenska utbildningar. Skolan och du kommer sedan överens om när du ska börja SFI.

Samhällsorientering

Du har rätt att få minst 60 timmars samhällsorientering under det första året som du bor här. Samhällsorienteringen ska vara på ditt hemspråk och anordnas av kommunen.

Senast ändrad 3 maj 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.