Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Adoption

Har du frågor och funderingar kring adoption? Då kan du vända dig till en av våra socialsekreterare på Individ- och familjeomsorgen.

Adoptioner finns till för barn som behöver nya föräldrar. Socialtjänsten, via socialnämnden, företräder barnets intressen i adoptionsprocessen.

En adoption innebär att barnet får en ny familj och en ny släkttillhörighet, såväl känslomässigt som juridiskt. En adoption är ett livsavgörande och definitivt beslut för barnet och därför ställer samhället särskilda krav på den som vill adoptera.

Ansvaret för internationella adoptioner delas mellan ursprungslandet, som ansvarar för att barnet är tillgängligt för adoption, och socialnämnden, som ansvarar för att föräldrarna är lämpade och förberedda. I nationella adoptionsärenden utreder socialtjänsten lämplighet på begäran av domstol, som tar in utredningen som ett underlag till sitt beslut.

Obligatorisk föräldrautbildning

Den som vill adoptera ett barn från utlandet ska ha gått föräldrautbildningen innan socialnämnden kan lämna medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption.

Medgivande från socialnämnden

För att få adoptera ett barn måste du ha ett medgivande från kommunens socialnämnd. Det innebär att en socialsekreterare gör en hemutredning i din familj. Det är socialnämnden som fattar beslut om medgivandet.

Senast ändrad 10 oktober 2020

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.