Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Adoption

Har du frågor och funderingar kring adoption? Då kan du vända dig till en av våra socialsekreterare på Individ- och familjeomsorgen.

En adoption är en lång resa för både barn och föräldrar. Adoptionen skapar livslånga familjeband och förändrar barnets hela livssituation. Barnet får en ny familj och en ny släkttillhörighet, såväl känslomässigt som juridiskt. I varje steg av adoptionsprocessen är det barnets bästa som ska sättas främst. Socialtjänsten, via socialnämnden, företräder barnets intressen i adoptionsprocessen.

Ansvaret för internationella adoptioner delas mellan ursprungslandet, som ansvarar för att barnet är tillgängligt för adoption, och socialnämnden, som ansvarar för att föräldrarna är lämpade och förberedda. I nationella adoptionsärenden utreder socialtjänsten lämplighet på begäran av domstol, som tar in utredningen som ett underlag till sitt beslut.

Obligatorisk föräldrautbildning

Den som vill adoptera ett barn från utlandet ska ha gått föräldrautbildningen innan socialnämnden kan lämna medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption.

Medgivande från socialnämnden

För att få adoptera ett barn måste du ha ett medgivande från kommunens socialnämnd. Det innebär att en socialsekreterare gör en hemutredning i din familj. Det är socialnämnden som fattar beslut om medgivandet.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.