Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Djur

Djur som far illa

Ansvaret för djurskyddsfrågor har flyttats över till Länsstyrelserna. Det innebär att Länsstyrelsen har tillsyn över djurhållning, handlägger tillstånd för djurhållning och anmälningar när det gäller misskötsel av djur.

 

Kan jag anmäla till kommunen om ett djur stör mig ?

Kontakta i första hand djur- eller fastighetsägaren och ge denne tid att försöka åtgärda problemet. Hjälper inte detta kan du kontakta kommunen så gör Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning en utredning om störningen i lagens mening kan räknas som en olägenhet för människors hälsa. Tillstånd krävs för att ha vissa djur

Inom planlagt område inom detaljplanelagt område måste man ha tillstånd från miljö- och byggnämnden för att ha dessa djur:

  • häst, get, får, svin eller nötkreatur
  • orm
  • pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur

För att ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område kan du vända till Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning.

Trafikolyckor med husdjur

Om du kör på eller ser ett påkört husdjur, till exempel en hund eller katt, är du skyldig att kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Undersök direkt och försiktigt om djuret lever. Om det gör det ska du ringa larmnumret 112, annars ringer du Polisen 114 14. Tänk på att även djur som bara visar svaga livstecken ofta kan räddas till livet. Om djuret är så svårt skadat att det omedelbart bör avlivas är det i första hand polis eller veterinär som ska göra det. Det är bara i väldigt brådskande fall som någon annan får avliva ett skadat djur.

Trafikolyckor med vilda djur

Om du har kört på och skadat ett vilt djur ska du kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Är djuret vid liv ska du ringa 112, annars ringer du polisen. Polisen informerar dig hur du ska göra. Det är bra om du alltid har en viltolycksremsa i din bil. Du får den gratis hos bilprovningen. Sök aldrig efter skadat vilt själv.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.