Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Orange bakgrund med en vit cirkel där det står coronavirus

Coronavirus – covid-19

Skärpta råd för dig i Västerbotten

Spridningen av covid-19 ökar i länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. De skärpta råden gäller från och med tisdag 10 november och fram till den 13 december .

Det här gäller dig som bor eller vistas i Västerbotten:

Undvik att umgås med andra

Om möjligt, träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Begränsa även dina fysiska kontakter på jobbet. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden.

Res inte

Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.

Besök inte allmänna platser

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas, så som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan göra nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek, men tänk på att hålla avstånd.

Gå inte på evenemang och aktiviteter

Delta inte i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Detta råd gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.


Sammankomster

Från och med den 24 november 2020 får max 8 personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller även sittande publik. Beslutet gäller tillsvidare. Ett undantag görs dock för begravningar. Där är det tillåtet att vara max 20 deltagare.


Allmänna råd som rör verksamheter och arbetsplatser

Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att:

 • verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt
 • öppettiderna anpassas
 • verksamheten erbjuder digitala alternativ.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att:

 • uppmana personalen att arbeta hemifrån
 • erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån
 • tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Skärpta allmänna råd på ”bonnska”


Allmän smittspridning i Västerbotten

Allmän smittspridning råder i hela Västerbotten. Det innebär att du riskerar att utsättas för smitta oavsett var du befinner dig i länet.

Läget är fortsatt allvarligt och det kan snabbt uppstå smittspridning. Det är därför viktigt att fortsätta följa råd och rekommendationer från våra myndigheter.

 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Håll avstånd
 • Testa dig när du har symtom
 • Tvätta händerna ofta
 • Res kollektivt bara om du måste gör plats för dem som inte har något annat alternativ
 • Arbeta hemifrån om du kan.
 • Vid besök på kommunens äldreboenden, följ de rekommendationer som Norsjö kommun tagit fram.

Så minskar vi smittspridningen, Folkhälsomyndighetens råd finns här.


Lämna prov för covid-19

Region Västerbotten provtar för covid-19. Om du tror att du har covid-19 och vill lämna prov kan du antingen hämta ett provtagningskit för egen provtagning eller kontakta din hälsocentral eller sjukstuga. Kom ihåg att du måste ha haft symtom i minst ett dygn.

På Region Västerbottens webbplats kan du läsa mer om provtagning.

Här finns information från och kontaktuppgifter till Norsjö hälsocentral.

Senast ändrad 26 november 2020

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.