Vanliga frågor och svar – nytt abonnemang fritidshus
Här har vi sammanställt frågor med svar som kan uppkomma i samband med ändring av abonnemang för hämtning av mat- och restavfall till fritidshusägare.
Vi är flera ägare av huset varför behöver vi betala extra för att ha varsin nyckel?
Låssystemet som vi använder har en kostnad per digital nyckel och år. Taxan för fritidshus är baserad på att det ingår en nyckel per fastighet.
Skulle det istället ingå två nycklar i abonnemanget så hade taxan ökat med 100kr istället. Eftersom det finns fritidshus med bara en ägare valde Norsjö kommun att lägga ytterligare nycklar som ett tillval för de som behöver.
Vill man istället köpa till en nyckelbricka betalar man en engångsavgift och den kan följa med fastigheten.
Vad är farbar väg och vad händer om sopbilen inte kan köra till min fastighet?
Vägen är hämtningspersonalens arbetsplats. Framkomligheten och sikten ska därför vara god. Hämtningspersonalen avgör om en väg är farbar eller inte. Om farbar väg inte kan upprättas ska fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren avlämna avfallet på plats som överenskommes med Renhållaren eller på annan av kommunen anvisad plats
Fastighetsinnehavaren ska se till att väg som nyttjas vid hämtning av kommunalt avfall ska vara så dimensionerad och hållas i sådant skick att den är farbar vid varje hämtningstillfälle för de hämtningsfordon som normalt används i hämtningsområdet. Vägen ska ha fri sikt och god framkomlighet samt ska vara snöröjd och halkbekämpad vintertid.
I slutet av väg ska godkänd vändmöjlighet finnas. Av säkerhetsskäl får inte backning förekomma annat än vid vändning.
Du kan läsa mer om vad som gäller i våra föreskrifter.
Jag har fått informationen i brev men jag äger inget fritidshus?
Har du fått informationen är du upplagd som ägare av ett fritidshus i våra system. Är det så att du nyligen sålt en fastighet eller är tex. dödsboägare så behöver du anmäla ägarbyte till oss. Säljaren av en fastighet är skyldig att meddela Norsjö kommun att ägarbyte har skett.
Anmälan om ägarbyte gör du enkelt via vår e-tjänst: Göra ägarbyte för vatten, avlopp och avfall – Norsjö kommun (norsjo.se)
Hur fungerar det rent praktiskt med den digitala nyckeln?
Du som ska lämna mat- och restavfall i underjordsbehållare, vid gemensamma insamlingsplatser låser upp behållaren med din mobiltelefon. Det är både en nyckel och en energikälla för låssystemet.
Du som valt att lämna ditt mat- och restavfall i underjordsbehållare får en digital nyckel som skickas till dig via SMS. Ladda ner appen iLOQ S 50 från App store eller Google Play.
När du har gjort detta öppnar du ditt SMS och klickar på länken. Om du har iPhone behöver du kopiera aktiveringskoden, annars skrivs den automatiskt in i appen. Klicka på aktivera. Koden i SMS:et är giltigt i 120 timmar.
Du behöver alltså en smartphone. DU kan läsa mer här om hur det praktiskt fungerar här : Instruktioner för underjordsbehållare – Norsjö kommun (norsjo.se)
Kan ni bistå med adresser ifall vi skulle vilja dela med grannar?
Nej, ni får själva ordna med att hitta grannar som eventuellt kan och vill dela kärl. Viktigt att alla godkänner att dela och att det finns förutsättningar för det.
Om man väljer ett eget sopkärl, behövs det ändå en digital nyckel?
Nej, digital nyckel används endast vid de gemensamma insamlingsplatserna.
Om jag delar kärl mellan flera fastigheter vad blir kostnaden?
Då betalar du en kärlavgift på huvudfastigheten och så viktavgiften för det avfall som du lämnar i det kärlet. Grundavgiften ska alltid betalas för alla fastigheter som delar kärl.
Jag har långt till en gemensam insamlingsplats, vad gör jag då?
Du väljer själv om du vill använda gemensam insamlingsplats, passar det inte dig att ta med avfallet när du tex. åker och handlar så byter du abonnemang till eget kärl.
Vi jobbar med utbyggnaden av insamlingsplatser och förhoppningen är att det ska utökas med platser i närheten av Norsjövallen, Bäverhult och Hemmingen innan sommaren.
Jag använder inte min fastighet och har inget avfall, kan jag slippa betala avgifter för den?
Det enkla svaret är nej. Så länge du äger en fastighet som är bebyggd så kommer det uppstå avfall som behöver tas om hand på denna. Du är skyldig att underhålla din fastighet.
I vissa fall kan du beviljas dispens för att du själv kan visa på att du kan ta om hand avfallet på egen hand och därför inte behöver ett abonnemang. Däremot behöver du alltid betala grundavgiften för din fastighet. Om du river byggnaden eller säljer fastigheten så slipper du avgiften och kanske en ny ägare kan ha glädje av den istället.
Jag har ingen smart telefon, vad ska jag göra då?
I abonemanget för gemensam insamlingsplats för fritidshus ingår en digital nyckel som man använder via sin mobiltelefon. Har man ingen telefon så kan man välja att köpa till en speciell nyckelbricka, nyckelbrickan ingår inte i abonnemanget och kostar 1500kr att köpa.
Vill man inte köpa en nyckelbricka till de gemensamma insamlingsplatserna så kan man alltid välja att ha ett eget kärl till sin fastighet.
Om jag delar kärl mellan två egna fastigheter kan kärlet flyttas mellan?
Nej. Du behöver då välja en fastighet som huvudfastighet och själv ta med dina sopor till denna. Detta beror på att sopbilen har fasta rutter.
Vad är grundavgift och varför måste den betalas så länge jag äger en bebyggd fastighet?
Grundavgifter tas ut för de tjänster som alla kunder har tillgång till och kan nyttja oavsett vilket abonemang den enskilde kunden har valt. En fastighet ska så länge den är bebyggd alltid hållas i ett vårdat skick, för att göra detta uppstår det alltid en viss mängd avfall oavsett hur lite den nyttjas.
Följande tjänster finansieras helt eller delvis av grundavgiften:
- Kommunens övergripande arbete med planering, information, kundtjänst, upphandling fakturering etc.
- Återvinningscentraler
- Farligt avfall
Tänk på att även slamhämtning och latrintunnor är en del i avfallsverksamheten.
Jag vill ha undantag/uppehåll från sophämtningen, får jag det?
Uppehåll i hämtning av kommunalt avfall (kärl- och säckavfall samt slam) vid fritidsbostad och annat bostadshus som inte är permanentbostad kan efter ansökan medges fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare om fastigheten inte kommer att utnyttjas under hämtningsperioden.
Obs! Ansökan hanteras av miljö och bygg.
Med detta menas att – Fastigheten inte kommer nyttjas som permanent- eller fritidsbostad inte heller för övernattning eller vistelse dagtid. – Fastigheten inte kommer nyttjas för uthyrningsändamål. – Slamtömning kommer inte att utföras på fastigheten.
För att dispens ska kunna gälla från och med innevarande år ska ansökan göras skriftligen senast sex (6) veckor innan avsedd hämtningsperiod startar. Ansökan får avse en tidsperiod upp till och med fem (5) år. Grundavgift ska dock alltid betalas. Fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren är skyldig att meddela om förhållandena ändras.
Eget kärl till mitt fritidshus, vad innebär det?
Avfallet hämtas under hela året och du betalar samma avgift för kärlet som en vanlig permanentbostad. Detta kräver att det finns farbar väg fram till där kärlet ska tömmas. Det är renhållaren som bedömer om vägen är farbar.
Varför måste jag betala en hämtningsavgift om jag tar hem soporna från mitt fritidshus?
Om du äger flera fastigheter i Norsjö kommun så kan du i vissa fall dela kärl mellan dessa och därmed inte drabbas av en extra hämtningsavgift.
För att kunna dela kärl behöver du först byta abonnemang till eget kärl och sedan ansöka om att dela kärl mellan flera fastigheter. Detta kan du enkelt göra via vår e-tjänst. Förändring av avfallsabonnemang – Norsjö kommun (norsjo.se)
Vad innebär det att jag kan ha kärl med mig själv om jag har flera fastigheter?
På samma sätt som du kan dela kärl mellan två grannar som har fastigheterna bredvid varandra kan du få dela kärl mellan flera fastigheter som du äger själv även om de inte ligger i direkt närhet av varandra.
Först behöver du byta abonnemang till eget kärl och därefter ansöka om gemensamt kärl. Detta kan du enkelt göra via vår e-tjänst:
Vad innebär det att dela kärl med angränsande granne, vad behöver jag göra då?
Du som fastighetsägare har möjlighet till en gemensam behållare med både mat- och restavfall tillsammans med en eller två grannar.
Ordinarie behållare är indelade i två fack, ett fack för restavfall samt ett fack för matavfall. I de fall gemensam behållare beviljas innebär detta att de berörda hushållens avfallsmängd är så pass liten att de klarar sig med att dela ett tvåfackskärl om 240 l. Det åligger fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren att vid ansökan om gemensam behållare kunna påvisa att det är tänkbart att dela på en gemensam behållare.
Ansökan om delad behållare görs enkelt via vår e-tjänst:
Senast ändrad 3 april 2024