Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

OVK, Obligatorisk kontroll av ventilationssystem

Varför ?

Riksdagen beslutade 1991 om obligatorisk ventilationskontroll i våra hus. Eftersom inomhusklimatet har stor betydelse för vål hälsa beslöts att skolor, daghem, flerbostadshus, kontorsbyggnader med mekanisk från- och tilluftsventilation ska kontrolleras. Kontrollen ska ske bl a för att säkerställa att ventilationssystemet är rent och att vi får in tillräckligt med frisk luft inomhus.

När ?

Kontrollen sker regelbundet men med olika intervall beroende på typ av ventilationssystem och byggnadens användningssätt.

Vem ?

Det är ägaren till byggnaden som har skyldighet att låta genomföra kontrollen. Kontrollen skall utföras av sakkunnig funktionskontrollant som godkänts som riksbehörig eller godkänts av kommunen som lokalt behörig.

Återkommande besiktningar ska utföras med följande intervall :

Daghem, skolor, vårdlokaler och dylikt: 2 år
Flerbostadshus, kontorsbyggnader och dylikt med från- och tilluftsventilation: 3 år
Flerbostadshus, kontorsbyggnader och dylikt med frånluftsventilation: 6 år
Flerbostadshus, kontorsbyggnader och dylikt med självdragsventilation: 9 år

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.