Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Ansvarsfördelning kommun och landsting

Region Västerbottens ansvarar för att det finns bra sjukvård för alla, och att ge förutsättningar för en god hälsa för alla invånare i Västerbotten. Regionen ansvarar till exempel för sjukhus, hälsocentraler och folktandvården.

Kommunens ansvar

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska kommunen erbjuda en god hälso- och sjukvård upp till sjuksköterskenivå till de personer som:

  • bor i särskilt boende eller på korttidsboende
  • har behov av insatser i hemmet – hemsjukvård eller rehabilitering
  • finns på dagverksamhet

När dessa insatser ges ska kommunen även erbjuda habilitering, rehabilitering och hjälpmedel.

Alla insatser som den kommunala hälso- och sjukvården erbjuder ska utgå ifrån den sökandes livssituation och vara individuella och lämpliga utifrån behovet. Det egna självbestämmandet är viktigt.

Norsjö kommun erbjuder hälso- och sjukvårdsinsatser som ges av sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. För hjälp från läkare ansvarar alltid hälsocentral och sjukhus.

Övergripande ansvarig i kommunen

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, har ett övergripande ansvar för att patienten får en säker och ändamålsenlig hälso- och sjukvård av god kvalitet inom kommunens ansvarsområde.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.