Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Bäckgården i vinterskrud.

Klart med biståndsbedömt trygghetsboende i Bastuträsk

Idag har kommunstyrelsen i Norsjö tagit beslut om att öppna upp den särskilda boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende som en avdelning med sex platser på Bäckgården i Bastuträsk. Boendeformen kommer att öppna från och med den 1 mars 2024.

Bakgrunden till det här är att kommunstyrelsen under 2023 tog beslut om att behålla fyra platser och stänga sex platser på det särskilda boendet Bäckgården. Orsaken till minskning av platser var att det över lång tid funnits många tomma platser på särskilda boenden både i Bastuträsk och i Norsjö, något som är väldigt dyrt.

Boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende

Hanna Mattsson, verksamhetschef omsorgen, var på plats på kommunstyrelsens sammanträde och berättade mer om boendeformen som uppstod 2019.
”Boendeformen är för äldre människor som behöver stöd i sitt boende men inte dygnet runt. Det innebär att bo i en egen lägenhet men med mer möjlighet till social gemenskap. Det kan vara ett bra sätt att bryta sin isolering och behovet av gemenskap kan vi tillgodose genom den gemensamma lokalen på Bäckgården”, säger Hanna Mattsson.

Idén om att öppna upp ett biståndsbedömt trygghetsboende kom efter att Norsjölägenheter inte haft möjlighet att göra om övervåningen på Bäckgården till ett trygghetsboende. Samtidigt fick kommunen in signaler om att det fanns önskemål om just den boendeformen.

Att behålla Bäckgården i egen regi öppnar upp för möjligheten att ha ett lägre antal särskilt boendeplatser som grund.
”Om behovet av platser ökar över tid finns det en större flexibilitet att öppna upp fler platser. Det innebär att vi nu kan öppna upp fler platser på både Vinkelbo och Bäckgården om verksamheten bedömer att behovet finns och har möjlighet utifrån personella resurser”, säger Hanna Mattsson.

Kostnaden för boendet kommer inte att påverka Norsjö kommuns budget då hyreskostnaden täcks av hyresintäkter. De insatser som Norsjö kommun ska utföra hos de boende på trygghetsboendet utför hemtjänstpersonal redan idag. Det innebär därför inte heller någon merkostnad.
”Vi hoppas att verksamheten kan bli mer effektiv och att vi kan nyttja personalresurserna bättre om många hemtjänstinsatser utförs i huset”, säger Hanna Mattsson.

Kommunstyrelsen inte helt enig

Kommunstyrelsen var inte helt enig i beslutet om att öppna upp boendet utan Moderaterna valde att reservera sig. De ville i stället skicka tillbaka ärendet för att tydliggöra vissa delar av utredningen, bland annat hur möjligheten ser ut att få bo kvar på Bäckgården om man i stället får beslut om särskilt boende.

”Alla som får beslut om särskilt boende och som bor i Norsjöbygden blir erbjuden boende där det finns en ledig plats. Det här kan innebära att den som bor på Gästis i Norsjö kan bli erbjuden plats på Bäckgården i Bastuträsk. Naturligtvis finns det möjlighet att tacka nej till platsen. De här rutinerna har funnits under flera år och det blir ingen skillnad nu”, säger Hanna Mattsson.


För mer information kontakta:

Hanna Mattsson, verksamhetschef omsorgen
Tfn. 0918-141 30
E-post: hanna.mattsson@norsjo.se

Vid frågor om biståndsbedömt trygghetsboende, kontakta biståndshandläggare via växeln på 0918-140 00

Senast ändrad 6 februari 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.