Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 30 maj

Tisdag den 30 maj hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


Demokrativecka i Norsjö kommun

Det finns förslag på att införa en demokrativecka i Norsjö kommun. Representanter från den fasta beredningen samt berörda tjänstepersoner åker då ut i ett antal byar i kommunen för att träffa medborgarna och diskutera aktuella frågor för respektive område.

Förslag på program:

Måndag 16 oktober kl. 18.00 Pärlbandbyarna – Café Ångloket

Tisdag 17 oktober kl. 18.00 Kvarnåsen med omnejd – Åskyrkan

Onsdag 18 oktober kl. 13.00 Bastuträsk med omnejd – Café nyfiket, järnvägsstationen

Onsdag 18 oktober kl. 18.00 Risliden med omnejd – Minigloben

Torsdag 19 oktober kl. 18.00 Bjurträsk med omnejd – Kulturhuset Bävern

Måndag 23 oktober kl. 14.00 kommunfullmäktige

Högstadiet i Norsjö gör studiebesök under kommunfullmäktige sker studiebesök. Det blir en upptakt till ungdomsfullmäktige 2024 med temat Upptäck kommunen med ungdomens röst.

Kommunstyrelsens beslut:
Norsjö kommun inför en demokrativecka.

Tillägg till beslutet: Kommunfullmäktige kommer att få information om det här ärendet.


Medborgarförslag – Badbrygga i Norsjövallen

Det har kommit in ett medborgarförslag som handlar om att köpa in en badbrygga till Norsjövallen.

Norsjö kommun har tidigare beslutat att inte utrusta de kommunala badplatserna med badbryggor framför allt på grund av två skäl:

  1. badbrygga som är allmän och ligger på kommunens badplats innebär ett stort ansvar och med nuvarande bedömning prioriteras säkerheten i första hand.
  2. Tidigare badbryggor har varit utsatta för både skadegörelse och stöld vilket inneburit en för hög driftkostnad för verksamheten.

Kommunstyrelsens beslut:
Säger nej till medborgarförslaget.


Medborgarförslag – Solceller på befintliga byggnader

Det har kommit in ett medborgarförslag om att installera solceller på befintliga kommunala fastigheter.

Verksamhetens svar
För att kunna svara på om det finns befintliga kommunala fastigheter som lämpar sig för solcellsanläggningar behöver Norsjö kommun undersöka fastigheternas förutsättningar.

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till i bedömningen om en fastighets lämplighet för solceller. Några faktorer som spelar in i tekniska och ekonomiska förutsättningarna är: Skuggning, instrålning, takriktning, taklutning och takets/väggens byggnadstekniska förutsättningar.

En annan lösning för förnyelsebar energi är solcellsanläggning på mark, så kallad solpark, Norsjö kommun bör också utreda detta som ett alternativ.

Kommunen kan också överväga att förorda förnybar energi vid nybyggnation och eller tillbyggnad. Här saknas idag riktlinjer.
Med tanke på kommunens låga investeringskapacitet kommande år föreslår verksamheten att få ett uppdrag att utreda frågan vidare om investeringar i solceller till budgetprocessen 2025.

Kommunstyrelsens beslut:
Verksamheten får i uppdrag att ta fram en riktlinje för investeringar i solceller.


Återrapport av medborgarförslag – Idé till minskat matsvinn

Den 29 november 2022 behandlade kommunstyrelsen ett medborgarförslag om att minska kommunens matsvinn.
I förslaget poängterar förslagsställaren att det idag kostar lika mycket att äta mat från Solstrålens kök som att äta på en extern restaurang i samhället. Vidare skriver förslagsställaren att andra externa restauranger erbjuder efter en viss tid på dagen matlådor till försäljning för ett reducerat pris och undrar om inte Norsjöskolan också skulle kunna göra så. Om kommunens anställda fick möjlighet att köpa matlådor från Solstrålens kök skulle det kunna minska kommunens matsvinn.

Denna idé bedömer kommunal utveckling som intressant eftersom det kan bidra till att minska kommunens matsvinn och därmed också minska kommunens miljöpåverkan.

Kommunstyrelsen beslutade 2022-11-29 att ge måltidsenheten i uppdrag att utreda förslaget vidare genom att analysera det praktiska genomförandet av att sälja överbliven mat och vilka regler som gäller för det. Måltidsenheten fick även i uppdrag att inleda en dialog med lokala aktörer.

Kostchef Bobby Signarsson är med på sammanträdet och berättar att de haft en testperiod med köp av matlådor från skolköket.

De har sålt så kallade matsvinnslådor av den överblivna maten mellan kl. 12:00-12:50. Där har personal på skolan fått plocka med sig mat i en medhavd matlåda för 50 kr/portion.

Försöket har pågått mellan den 18/4–25/5. Under perioden har personalen köpt 60 matsvinnslådor.

Teoretisk har matsvinnet under perioden minskat med cirka 20 kilo. Kan ge 140–160 kilo minskat matsvinn under ett år.

Det här har varit uppskattat både från måltidspersonalen och de som köper lådorna.

Kommunstyrelsens beslut:
Godkänner återrapporten.


Övergripande mål

Inför varje mandatperiod behöver kommunfullmäktige anta övergripande mål.

De övergripande målen ska skapa styrning och möjlighet att utvärdera hur arbetet fortskrider i önskad riktning. Målen behöver även ta hänsyn till den långsiktiga strategin som kommunfullmäktige ska anta.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige.

 

Senast ändrad 30 maj 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.