Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Ernst och Oskar

Vasaloppet 100 år

Ernst Alm, Agnes och Oskar Lindberg, Signora Norén Erberhardsson, Mauritz Brännström, Martin Lundström, listan kan göras lång på framgångsrika skidlöpare med rötterna i Norsjöbygden. Den 19 mars 1922 var det Norsjösonen Ernst Alm som rodde hem segern i det första Vasaloppet, tätt följd av klubbkamraten Oskar Lindberg. 2022 firar Vasaloppet således 100 år och det vill Norsjö kommun uppmärksamma.

– Idrotten har en viktig del i kommunens mål att förbättra folkhälsan, därför känns de väldigt bra att kunna genomföra detta firande och uppmuntra fler till rörelse tillsammans med Vasaloppet. I vår kommun finns det många fantastiska drivande eldsjälar och ett rikt föreningsliv som vi hoppas få lyfta fram extra under 2022, säger Mikael Lindfors, kommunalråd.  

Norsjö kommun har avsatt medel för att samordna och marknadsföra firandet under det kommande året i samarbete med Vasaloppet. Firandet i Norsjöbygden planeras att genomföras utifrån samma modell som Kärleksveckan. En modell som bygger på hög delaktighet med både mindre och större arrangemang som samlas under samma tema. Vasaloppsfirandet ska främja hälsa och rörelserikedom med det gemensamma målet att tillsammans med Vasaloppet sätter vi Sverige i rörelse.

– Fler än 1 600 000 personer har gått i mål i Vasaloppets alla arrangemang. Förste segrare i Vasaloppet var Ernst Alm år 1922. Året efter vann Oskar Lindberg som åkte under den berömda måldevisen I fäders spår för framtids segrar, första året denna måldevis användes. Båda vinnarna från Norsjö. När vi nu ger oss ut på rörelseturné i Sverige för att sätta Sverige i rörelse känns det helt rätt att börja i Alm och Lindbergs hemby. Tillsammans med Norsjö kommun vill vi inspirera och engagera till mer rörelse och framtida segrar, säger Mats Rylander, projektledare Vasaloppet 100 år.

Det är Gold of Lappland ekonomisk förening som fått i uppdrag att projektleda och samordna firandet tillsammans med den utsedda styrgruppen. Styrgruppen utgörs av representanter från kommunen, föreningslivet, näringslivet och byaföreningar.

– Det känns jätteroligt att få vara en del av det här firandet, vi har redan haft uppstartande möte med Vasaloppet och de är väldigt intresserade att kroka arm med oss. Det här är ett unikt tillfälle att sätta Norsjöbygden på kartan, samtidigt som vi kan hylla alla duktiga idrottspersoner från Norsjöbygden. Både de som gått ur tiden, de som är aktiva idag och de som inte finns till änl! säger Cecilia Wallinder, Gold of Lapland som projektleder uppdraget.

Vasaloppets syfte är att sätta folk i rörelse och få fler att uppleva naturen, det kommer också att genomsyra firandet i Norsjöbygden. Förhoppningen är att flera företag och föreningar vill vara en del i firandet. Det kan ske genom bland annat berättarkvällar, utställningar, kurser, tipsrundor, små Vasalopp i byarna, motionsrundor eller nostalgikvällar. Även befintliga arrangemang får gärna tematiseras till Vasaloppet och rörelserikedom. Firandet under året sammanfaller även med Friluftslivets år 2021 som riktar sig i synnerhet till personer som är ovana att vara ute i skog & mark.

För den som vill engagera sig i och följa firandet av Vasaloppet 100 år i Norsjöbygden finns det en särskilt avsedd Facebookgrupp där arrangörer och entusiaster kan komma i kontakt med varandra. Sök på: Vasaloppet 100 år i Norsjöbygden! Information kommer även löpande att publiceras på Visit Norsjös sida om Vasaloppet.

Bilden föreställer Ernst Alm och Oskar Lindberg.

Senast ändrad 26 april 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.