Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 6 februari

Tisdag den 6 februari hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


Information – Heltidsresan

Helene From, HR-chef, är med på sammanträdet och berättar om heltidsresan.

Heltidsresan är ett utvecklingsprojekt som drivs av Sveriges kommuner och regioner (SKR) mellan 2016 och 2024. Heltid ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerande verksamheter. Heltidsresan innebär att Norsjö kommun tar vara på kompetens som redan finns inom organisationen. Det är en jämställdhetsinsats.

Kort beskrivet innebär det att fler jobbar mer.

Norsjö kommun har ett schemaplaneringssystem för att hantera heltidsresan, Multi Access.

2022: 420 tillsvidareanställda varav 281 heltider, 67 % som jobbar heltid.
2023: 417 tillsvidareanställda varav 317 heltider, 76 % som jobbar heltid.

Totalt har 55 personer sökt sig upp i tid under 2022–2023. Alla har inte sökt till 100% utan valt att gå upp i tid.

Kommunstyrelsen tar inget beslut i frågan utan det här är en informationspunkt.


Information från serviceprojektet Utveckling av medskapandeprocesser för hållbar service i Norsjöbygden

Frida Ask Andersson, projektledare, är med på sammanträdet och berättar om projektet Utveckling av medskapandeprocesser för hållbar service i Norsjöbygden.

Projektet pågår under perioden oktober 2022 – augusti 2024 med finansiering från Tillväxtverket.

Öka kommunens förmåga att stötta lokal serviceutveckling. Genomföra samarbeten, utveckla interna arbetssätt, erfarenhetsutbyte med andra kommuner.

I Pärlbandsbyarna har projektet bland annat genomfört löpande dialog med butiksägarna, energirådgivning, workshop, dialog med ICA-Sverige, inspirationsdag, arbetsgrupp, studiebesök och enkät.

I Bastuträsk har det i början handlat mest om drivmedelsstationen och den är nu i gång och det går att tanka i Bastuträsk. Gjort en prisjämförelse mellan lokala butiken och en större butik. Information om hybridbutik, workshop och dialogmöten.

Frida visar hur det ser ut för invånarna med tillgänglighet och hur långt det är till matvarubutikerna i kommunen.

Frida pratar om betydelsen av att handla lokalt och hur de genomfört en prisjämförelse med 50 varor. Jämförelsen gjorde projektet mellan Handlar’n i Bastuträsk och en ICA Supermarket. Matkassen hos Handlar’n blev 110 kr dyrare. Hur långt kan du köra din bil för 110 kr? Det är oerhört värdefullt att göra småinköp på din lokala butik.

Internt har projektet bland annat gjort att kommunens förskolor köper in skafferivaror på lanthandlarna samt samtalat med tekniska avdelningen om placering av ÅVS och kommit fram till en lösning som är positiv för servicen och kundunderlaget.

Projektet vill hinna fler saker, bland annat att ändra kommunens inköpspolicy gällande direktköp, avslutningsmöte i Pärlbandsbyarna samt invigning av nya pumpstationen i Bastuträsk.

Kommunstyrelsen tar inget beslut i frågan utan det här är en informationspunkt.


Information om arbete för fler industrilokaler

Ingrid Ejderud Nygren och Tommy Berglund, enheten näringsliv och samhälle, samt Lars Grundberg, Norsjölägenheter AB, är med på kommunstyrelsens sammanträde.

Norsjö kommun vet att det finns företag i kommunen som behöver lokaler för att kunna expandera. Om kommunen lyckas tillgodose de behov som finns idag har kommunen inget utrymme för ytterligare förfrågningar. Det finns också företag som bygger ut egna lokaler.

I strategin för 2050 ingår området starkt näringsliv.

Kommunstyrelsen tar inget beslut i frågan utan det här är en informationspunkt.


Information om arbete för nya bostäder

Ingrid Ejderud Nygren och Tommy Berglund, enheten näringsliv och samhälle, samt Lars Grundberg, Norsjölägenheter AB, är med på kommunstyrelsens sammanträde.

Frågor som är oerhört viktigt när kommunen ska jobba med bostäder är varför vi ska göra det och för vilka. Fler ska både vilja och kunna bo här och företag måste kunna expandera.

Arbetsgruppen har kartlagt kommunens pensionsavgångar och jobbar med att kartlägga näringslivets. Om man räknar med både pensionsavgångar och investeringar kommer kommunen och företagen behöva cirka 300 personer inom 10 år.

I strategin framgår det att kommunen ska öka till 5000 personer till år 2050. Idag har vi inga bostäder att erbjuda de som flyttar in.

Norsjö kommun har planlagd tomtmark för flerbostadshus och pekat ut områden för bostasmark. Det kommunala bostadsbolaget har fått uppdrag att titta på byggande. Kommunen är inbjuden att medverka i projekt för modulbyggande.

Kommunstyrelsen tar inget beslut i frågan utan det här är en informationspunkt.  


Medborgarförslag – Kommunalt vatten till stugor vid Avaliden och Storholmen

Det har kommit in ett medborgarförslag om att om att installera kommunalt vatten väster om bron över Arnbergssundet. Det skulle göra att stugorna vid Avaliden och Storholmen kan ansluta till det kommunala vattnet.

Här kan du läsa medborgarförslaget – Kommunalt vatten

Verksamheten har svarat på medborgarförslaget
(Det här är en sammanfattning av svaret, hela svaret hittar du i protokollet.)

Norsjö kommun är VA-huvudman. Det innebär att det är kommunen som har ordnat eller ska ordna vatten och avlopp inom en VA-anläggnings verksamhetsområde.

Utanför verksamhetsområdet finns inga skyldigheter eller rättigheter för varken VA-huvudmannen eller fastighetsägaren. Huvudmannen kan låta fastighetsägare utanför verksamhetsområdet att koppla in sig. Fastighetsägaren får då en förbindelsepunkt vid huvudmannens ledning och betalar själv för att dra ledningar därifrån. Anslutningen ska regleras genom ett avtal mellan huvudmannen och fastighetsägaren.

Idag sträcker sig kommunens verksamhetsområde för vatten till Näset. Det är dit det kommunala vattenledningsnätet når. Området väster om bron över Arnbergssundet ligger utanför verksamhetsområdet. Några planer på att utöka verksamhetsområdet finns för närvarande inte.

Beträffande fastigheterna på Storholmen, så ingår flera av dem i en vattenförening som har tillgång till kommunalt vatten via avtal med kommunen. Vattenföreningen ansvarar för ett eget ledningsnät med början i en förbindelsepunkt öster om väg 785 (Rislidenvägen).

Kommunstyrelsens beslut:
Säger nej till medborgarförslaget.


Motion – Extern granskning av arbetsmiljön

Det har kommit in en motion från Moderaterna. De vill att kommunen tillsätter en extern granskning av arbetsmiljön på ett urval av kommunens arbetsplatser.

Här kan du läsa motion – granskning av arbetsmiljön

Att arbeta för en god arbetsmiljö och framför allt ett gott systematiskt arbetsmiljöarbete har varit ett prioriterat område för Norsjö kommun de tre senaste åren. Det är viktigt att kommunen uppmärksammar eventuella brister i arbetsmiljön och åtgärdar dem löpande innan tillbud eller olyckor inträffar.

Genom granskningar av arbetsmiljöverket – som är det högsta kontrollorganet för arbetsmiljön i Sverige – konstaterade de att Norsjö kommun har ett gott systematiskt arbetsmiljöarbete.

Verksamheten bedömer att det även är viktigt med transparens och kommunikation kring det arbete som de gör i de här frågorna. Därför bedömer verksamheten att de bör tillmötesgå motionären.

Innan kommunen anlitar någon för att genomföra en extern granskning måste verksamheterna komma överens om urvalet av arbetsplatser som ska granskas samt vilka punkter som granskningen behöver titta på.

Kommunstyrelsens beslut
Ärendet går tillbaka till verksamheten för komplettering med uppgifter om ekonomi och mer bakgrundsfakta om vad som Norsjö kommun redan gör idag.


Motion – Enklare att ta del av den lokala demokratin

Det har kommit in en motion från Moderaterna där de föreslår att kommunen publicerar samtliga motioner, interpellationer, enkla frågor, medborgarförslag samt svar på dessa på kommunens hemsida.

Här kan du läsa motionen – lokal demokrati

Svar från verksamheten
Från och med 2024-01-01 publicerar kommunen dessa dokument på hemsidan. En förutsättning för att kommunen ska kunna lägga ut dokumenten är att de kommer in i word-format via e-tjänst eller i ett mejl. Detta på grund av webbtillgänglighetsdirektivet som i korthet innebär att alla myndigheters webbplatser ska vara tillgängliga för alla oavsett eventuella funktionsnedsättningar. Det innebär att till exempel pdf-filer måste vara kompatibla med olika hjälpmedel och i dagsläget har kommunen inte möjlighet att omvandla andra filer än word-filer till rätt format.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige för beslut.


Motion – Tuta för äldreomsorgen

En motion har kommit in från Moderaterna. De föreslår att verksamheten ska utreda på vilket sätt kommunen kan erbjuda ungdomar med A-traktor möjligheten till både sommarjobb och extraarbete under övriga året för att utföra serviceinsatser inom hemtjänsten.

Här kan du läsa motionen – Tuta för äldreomsorgen

Svar från verksamheten
Verksamheten har uppmärksammat att bland annat Vilhelmina kommun har erbjudit ”epa-ungdomar” sommarjobb och ser därför redan över möjligheten att komma med liknande erbjudande i Norsjö kommun.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige för beslut.


Motion – Vårdserviceteam inom äldreomsorgen

Det har kommit in en motion från Kristdemokraterna där de föreslår att verksamheten utreder formerna för att införa vårdserviceteam inom äldreomsorgen och även i övrigt beakta skrivningen.

Här kan du läsa motionen – vårdserviceteam

Svar från verksamheten
Ett trygghetsboende är ett ordinärt boende. Det innebär att det är hyresrätter där enda skillnaden är att:

  • Den som bor där behöver vara minst 65 år gammal.
  • Det ska finnas en trygghetsvärd som ordnar aktiviteter
  • Det ska finnas lokaler för social samvaro.

Trygghetsboendet är inte biståndsbedömt. Den som bor där behöver inte ha blivit beviljad vare sig serviceinsatser eller någon biståndsbedömd insats. Den som bor på ett trygghetsboende kan inte själv välja att flytta in på ett särskilt boende, utan det beviljas när behoven är tillräckligt omfattande enligt riktlinjer för biståndsbedömning.

Verksamheten ser därför ingen möjlighet att införa vårdserviceteam i den form som Kristdemokraterna föreslår i motionen. Det skulle innebära att verksamheten utför insatser utanför ramen för vad som är biståndsbedömt. Aktiviteter på ett trygghetsboende utöver vad som är biståndsbedömt anordnar trygghetsvärdinna.

Verksamheten jobbar aktivt med arbetsmiljön. Det sker bland annat genom förändringar i schemaläggningen och med att höja kompetensen hos befintlig och ny personal för en bättre arbetsmiljö och för en bättre kvalitet. Redan idag ser verksamheten över möjligheten att servicepersonal kan utföra beviljade serviceinsatser, medan undersköterskor kan utföra beviljade omvårdnadsinsatser. Detta är ett omställningsarbete som tar tid. Norsjö kommun kan endast genomföra det om det är möjligt genom schemaläggning som inte innebär avkall på arbetsmiljön. Det kan finnas risk för till exempel delade turer, ökad helgtjänstgöring eller avkall i kvalitet genom till exempel i hög grad minskad personalkontinuitet.

Komplettering från verksamheten:
De beviljade insatserna på kommunens trygghetsboenden idag uppgår till totalt 78 timmar per vecka. Av dem är 31 timmar serviceinsatser, resterande är omvårdnad. Totalt är det vid mättillfället 44 individer boende på trygghetsboendena som har någon form av insats. Av dessa har 12 personer endast matabonnemang, vanligen endast till lunch eller middag.

Klockarbo: 28 lägenheter, 26 boende har insatser (varav vissa är sammanboende), 55,8 timmar insatser varav 27 timmar serviceinsatser per vecka.

Gästis: 34 lägenheter, 18 boende har insatser (varav vissa är sammanboende), 22,5 timmar insatser varav 8,5 h serviceinsatser per vecka.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige för beslut.


Biståndsbedömt trygghetsboende

Kommunstyrelsen i Norsjö tog beslut om att öppna upp den särskilda boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende som en avdelning med sex platser på Bäckgården i Bastuträsk. Boendeformen kommer att öppna från och med den 1 mars 2024.

Här kan du läsa mer om beslutet.


Medborgarförslag – Återinför timtaxa på förskolan

Det har kommit in ett medborgarförslag till Norsjö kommun:
”Anser att timtaxa på förskolan/fritids (barnomsorgen) bör återinföras. Betala för den faktiska tiden barnen vistas inom barnomsorgen. Folk skulle vilja ha barnen mindre inom barnomsorgen om man skulle betala för tiden dom är där. Scheman kontrolleras mer? Skulle ge lägre närvaro under lov? Stå och betala för en plats man inte kan nyttja under sommaren är galet? Taxorna är dyra till skillnad från tiden man har rätt att nyttja när man jobbar obekväm arbetstid till skillnad från 7-16 arbete. Så jag anser att taxan är orättvis och att Man bör betala utifrån timmar och inte platsen.”

Här kan du läsa medborgarförslaget -timtaxa

Här kan du läsa verksamhetens svar medborgarförslag – timtaxa

Kommunstyrelsens beslut:
Säger nej till medborgarförslaget.

Senast ändrad 13 februari 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.