Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Sammanfattning oktober och november

Många invånare kanske funderar över vad en kommun gör och vad som händer inom verksamheterna. Här kommer därför ett axplock av händelser i kommunens verksamheter under oktober och november 2023.


Kommunstyrelsen 10 oktober

På kommunstyrelsens sammanträde den 10 oktober var det upp en hel del medborgarförslag: Fritidsbank i Norsjöbygden, Bygga garage för uthyrning till privatpersoner, Bygga garage för uthyrning till privatpersoner och företagare och Bygga garage för motorintresserad ungdom. Gällande garage så kommer verksamheten att jobba vidare med idén kring det som handlar om motorintresserad ungdom.

Kommunstyrelsen tog beslut om att säga ja till ett samarbete med Ung Omsorg. Ung omsorg organiserar ungdomar i grupp som besöker äldreboenden några timmar på helgen för att genomföra sociala aktiviteter med äldre.

Du kan läsa hela kommunstyrelsens protokoll här.

Här kan du läsa en sammanfattning från kommunstyrelsens sammanträde.


Bygdens Bästa

Lördag den 7 oktober var det dags för Bygdens Bästa. En kväll där alla som kom hyllade näringsliv, föreningsliv och eldsjälar.

Här kan du läsa mer om Bygdens Bästa och se bilder från kvällen.


Demokrativeckan

Under vecka 42 besökte politiker från fasta beredningen samt tjänstepersoner ett antal byar i Norsjö kommun. Träffarna hade olika teman och totalt kom nästan 80 personer till träffarna.

Klicka här för att läsa sammanfattningen av demokrativeckan 2023


Framtidsdagarna

Varje år anordnas Framtidsdagarna före elever i årskurs 8 och 9. Eleverna får göra studiebesök på olika företag i kommunen och sedan är det också en mässa på Medan i Norsjö.

Studiebesöken är till för att skapa en större inblick i vilka företag och yrken som finns representerade i Norsjöbygden. Denna dag är även en möjlighet för företagen att presentera sitt företag för en grupp elever som en dag kanske kommer bli anställd på just det företaget.


Kommunstyrelsen 28 november

Under kommunstyrelsens sammanträde den 28 november kom ärendet om att genomföra demokrativeckan även 2024 var upp. Kommunstyrelsen var positiva till förslaget men det är kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet.

De tog också beslut om ferielönen som blev 70 kr/timme.

Kommunstyrelsen ställde sig bakom den skrivelse som ledningsgruppen för Norsjö kommun tagit fram. Skrivelsen tar tydligt avstånd från den föreslagna anmälningsplikten och klargöra att anmälningsplikten skulle innebära ett hinder för kommunen att fullgöra sitt uppdrag. Denna skrivelse har också stöd genom samverkan i centrala samverkansgruppen.

Du kan läsa hela kommunstyrelsens protokoll här.

Här kan du läsa en sammanfattning från kommunstyrelsens sammanträde.


Kommunfullmäktige

Den 23 oktober hade kommunfullmäktige sammanträde. Visst vet du om att du kan se sammanträdena live? Måndag den 11 december kl. 14:00 är det dags för nästa fullmäktige. Gå in på norsjo.se eller facebook.com/mittnorsjo för att hitta länken till sändningen


Välbesökt företagsfrukost

Örjan Berglund, entreprenör från Jörn, var dragplåstret för företagsfrukosten den 26 oktober. Han inledde med en historisk resa och hur företagande sett ut i inlandet och hur det har förändrats över tid. Den kunskap som då fanns mellan människor och som var avgörande för om du fick låna pengar eller inte. Hur det idag finns en tro på att städerna gör det bättre.

Det var tydligt redan från början att det här är en man som brinner för företagande i inlandet. Örjan berättade om engagerade människor och vilka fördelar det finns med att driva företag här. Den kunskap och stolthet som människor besitter och också de unika idéerna.

Här kan du läsa mer om vad Örjan pratade om.


Prao årskurs 9

Under vecka 43 gjorde elever i årskurs nio prao på olika företag och inom olika verksamheter. Ett bra sätt att testa på olika yrken. Två elever valde att göra sin prao i kommunhuset.

Här kan du läsa vad de fick göra under veckan.


Trygghetsvandring

Under hösten lämnade ungdomar i kommunen in synpunkter kring otrygghet kring Norsjöskolan. Tillsammans med ungdomarna gjorde folkhälsostrateg, teknisk chef, fritidsledare och polis en trygghetsvandring i oktober månad. Gruppen inventerade ungdomarnas känsla av trygga och otrygga platser på skolområdet.

Här kan du läsa mer om trygghetsvandringen.


Vattnet tillbaka

Den mest glädjande nyheten var när de boende i Bastuträsk fick sitt dricksvatten tillbaka.

Det hela började med en brand i vattentornet den 1 november. Efter det att den akuta fasen var avklarad och personal på VA hade kopplat bort vattentornet fick de som bor i Bastuträsk tillbaka sitt vatten. Några dagar senare, den 8 november, började det komma in rapporter om att det vattnet både luktade och smakade dåligt. Analys av prover visade att vattnet bland annat hade för höga värden av järn och mangan. Personal på VA jobbade hårt med att omsätta vattnet i ledningsnätet. Flera vattenprover senare hade så Bastuträskborna sitt dricksvatten tillbaka den 1 december.

Här kan du läsa alla uppdateringar kring vattensituationen i Bastuträsk.

 

Senast ändrad 5 december 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.